24.10.18

Ting du bør vide om fedtfiltre

3 fedtfiltre du bør kende

Det kan være en svær beslutning at vælge hvilken emhætte du skal investere i. De bedste emhætter vil være gode til at fjerne fedt, fugt og lugte. De allerbedste emhætter kan det samme – og giver dig samtidig en feel-good følelse, fordi du er rigtig glad for hvad emhætten gør for - og ved - dit køkken.

Det rigtige valg, og den rette montering, giver en emhætte som arbejder effektivt og støjsvagt, fjerner fugt og lugte – og stopper fedtet inden det når at sætte sig på vægge, loft, møbler, køkkenskabe etc.

Læs videre og bliv guidet igennem ting om fedtfiltre som du (også) bør kende til, når du køber en ny emhætte.

Vidste du

Er du klar over, at mange emhætter er udstyret med indikation for rengøring af filtre. Det betyder, at du får en advarsel, når dine fedtfiltre trænger til at blive renset. En timer er indstillet således, at når motoren har virket i et givet antal arbejdstimer, vil filterrengøringsenheden blinke og hermed indikere, at metalfedtfiltrene bør rengøres. Tidsintervallet kan variere fra model til model - og alarmen er naturligvis kun vejledende, da der er meget andet som indvirker på, hvornår dine filtre trænger til at blive rengjort. Både hvordan du bruger din emhætte og hvilken type mad der tilberedes. Og så skal du lige huske at nulstille timeren igen efter endt rengøring.

 

 

Fedtfiltre

Når den fedtmættede luft suges gennem emhættens fedtfilter nedkøles luften og fedtpartiklerne fanges og sidder fast i filteret. Det er netop meningen med et fedtfilter - at du fanger fedtet fra madlavningen inden det suges op og sætter sig på emhættens indre dele. Derfor er det også vigtigt, at du er opmærksom på at rengøre dit fedtfilter jævnligt, da det ellers bliver mættet. En emhættes sugeevne forringes betydeligt hvis fedtfiltret er fuld af fedt og snavs. Herudover øges brandfaren når filteret er beskidt.
Alle emhætter fra Eico leveres med fedtfiltre i metal, men der findes emhætter, hvor fedtfiltret er fremstillet i vat og papir. Det er dog kun fedtfiltre i metal du kan rengøre.  

    

Fedtfiltreringseffektivitet - en værdiangivelse som ikke har betydning for beregning af energiklassen, har ikke desto mindre sin egen plads på den obligatoriske energilabel. 

Værdien angiver et mål for, hvor godt fedtfilteret fastholder fedtpartikler, med A som mest effektiv og G som mindst effektiv.

Målemetoden er foreskrevet, til udelukkende at forholde sig til den fedt som aflejres i filtrene. Der tages ikke højde for de fedtpartikler, der gennem emhættens konstruktion opfanges på emhætten. Og heller ikke de fedtpartikler, som med et kraftigt sug, suges direkte gennem filtret og fjernes fra køkkenet.
Mange eksempler viser, at en lav score for fedtfiltreringseffektivitet ikke nødvendigvis er ensbetydende med en dårligt fungerende emhætte.

Good

Det mest almindelige fedtfilter er lavet i aluminium. Et 5 lags aluminium filter er en god løsning som dækker de fleste behov. Filtre i metal har lang levetid, er nemme at håndtere og rengøre.

 

 


Better

Det patenterede filtersystem ”Top Filtering,” med polyurethan går i kategorien ”Better” og, har et betydeligt større optag af fedtpartikler end standard filtret. ”Top Filtering” er dannet med to lag aluminiumsstålfiltre, som omkranser en porøs membran (polyurethan) pude. Polyurethan er et syntetisk materiale, som er kendt for holdbarhed og elasticitet.

Best

Gutmann leverer et enestående filtersystem med op til 30 filterlag og en fedtudskillelsesgrad på hele 97%. Det betyder at stort set alle fedtpartikler, der udvikles under madlavning sætter sig i filtret. Det er de færreste filtre som har 30 lag, men alle Eicos filtre fra 15 lag og opefter befinder sig helt klart i kategorien ”Best”.

 

Rengøring

Du skal med jævne mellemrum rengøre fedtfilteret i din emhætte. Er dit filter mættet med fedt, kan det dryppe med fedt, og være medvirkende til dårligt indeklima. Et mættet filter betyder desuden, at emhætten ikke suger med fuld effekt, og derfor ikke effektivt renser luften. I yderste konsekvens kan et fedtmættet filter øge risikoen for brand.
Filtrene i stål/aluminium kan rengøres med varmt vand med sæbe, men alle fedtfiltre i metal kan også sagtens tåle en tur i opvaskemaskinen. Anvendes der opvaskemaskine skal den indstilles på normal vask. Efter vask i en opvaskemaskine kan der forekomme en svag misfarvning af metalfedtfilteret, men det påvirker ikke filterets effektivitet.

Følg med i vores nyhedsbreve, hvor vi senere giver gode råd om kulfiltre, støj, betjening, nye features, om luftgennemstrømning og belysning.