02/21/2022

Ta’ temperaturen på din vin

Det er ikke uden betydning, hvilken temperatur du opbevarer din vin ved. Se her, hvilken temperatur der er mest optimalt for henholdsvis mousserende vin, hvidvin, rosévin og rødvin.

Hygge med vin

Med et flunkende nyt vinkøleskab i dit hjem har du ikke blot sikret dig en flot og præsentabel opbevaring af din vin. Du sørger samtidig for, at vinen får de allerbedste betingelser. Det handler blandt andet om, ved hvilken temperatur vinen opbevares – spørgsmålet er bare: Hvad er optimalt?  

Stabil temperatur er essentielt 

For vinens velbefindende er det allervigtigste, at du sørger for at holde en konstant temperatur på din vin gennem hele året. Det er mindre vigtigt, om vinen opbevares ved 7 eller 17 grader – så længe store og hurtige temperaturudsving undgås.  

For opbevarer du din vin for koldt, vil den udvikle sig for langsomt. Opbevarer du den for varmt, vil den udvikle sig for hurtigt. Og skulle det ske, at vinen blev udsat for frost, kan den ”punktere” og miste både smag og karakter. Netop derfor bidrager et vinkøleskab til at sikre holdbarheden af de dyre dråber – det er jo de færreste forundt at have adgang til en ”rigtig” vinkælder.   

Serveringstemperatur forskellige vintyper 

Selv om det ikke er afgørende for vinen, om temperaturen er høj eller lav – naturligvis inden for et rimeligt interval – så vil smagsoplevelsen i høj grad afhænge af, om temperaturen er afstemt med vintypen.  

Mousserende vin: 

En temperatur mellem 7 og 12 grader er ideel – i den lave ende af skalaen for lette, mousserende vine og i den høje ende af skalaen for intense, komplekse og fyldigere vine. 

Hvidvin og rosévin:  

7-9 grader er optimalt for lette, friske vine som fx Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc. 10-12 grader for mere intense og fyldige vine som fx Chardonnay og afslutningsvis 12-14 grader for de mere fyldige og komplekse vine.  

Rødvin:  

For det første bør du glemme alt om ”rumtemperatur”, når du skal finde en hensigtsmæssig serveringstemperatur for vinen – for det duer ikke helt, hvis du har 26 grader i stuen og sidder foran pejsen. En god pegepind er at servere de lette og mindre komplekse rødvine ved 13-15 grader og de mere fyldige og kraftige rødvinstyper ved omkring 16-18 grader.  

Alt du bør vide om vinkøleskabe