Hvorfor er korrekt opbevaringstemperatur vigtig for vinen?

Et vinkøleskab sørger for, at din rød-, hvid- og rosévin opbevares og serveres ved korrekt og optimal temperatur.

Vestfrost vinkøleskab

Er du i færd med at anskaffe et vinkøleskab, er en af de store fordele, at din rød-, hvid- og rosévin altid har perfekt temperatur.

Stabil temperatur er essentielt 

For vinens velbefindende er det allervigtigste, at du sørger for at holde en konstant temperatur på din vin gennem hele året. Det er mindre vigtigt, om vinen opbevares ved 7 eller 17 grader – så længe store og hurtige temperaturudsving undgås.  

For opbevarer du din vin for koldt, vil den udvikle sig for langsomt. Opbevarer du den for varmt, vil den udvikle sig for hurtigt. Og skulle det ske, at vinen blev udsat for frost, kan den ”punktere” og miste både smag og karakter. Netop derfor bidrager et vinkøleskab til at sikre holdbarheden af de dyre dråber – det er jo de færreste forundt at have adgang til en ”rigtig” vinkælder.   

Rigtig opbevaringstemperatur

Rødvin bør generelt opbevares ved 12-14 grader, hvilket er samme temperatur som i producentens egen vinkælder. Udsætter man rødvinen for temperatursvingninger, kan det bevirke, at vinen bliver sur og eddikeagtig. Opbevares den for koldt, vil den udvikle sig for langsomt. Opbevares den for varmt, vil den udvikle sig for hurtigt. Og skulle det ske, at vinen bliver udsat for frost, kan den ”punktere” og miste både smag og karakter.

Netop derfor bidrager et vinkøleskab til at sikre holdbarheden af de dyre dråber – det er jo de færreste forundt at have adgang til en ”rigtig” vinkælder.

Serveringstemperatur forskellige vintyper

Smagsoplevelsen vil i høj grad afhænge af, om temperaturen er afstemt til vintypen. Listen nedenfor giver et overblik over de ideelle serveringstemperaturer for forskellige vintyper.

Mousserende vin:

En temperatur på mellem 7 og 12 grader er ideel – i den lave ende af skalaen for lette, mousserende vine, og i den høje ende af skalaen for intense, komplekse og fyldigere vine.

Hvidvin og rosévin:

7-9 grader er optimalt for lette, friske vine som fx Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc. 10-12 grader for mere intense og fyldige vine som fx Chardonnay og afslutningsvis 12-14 grader for de mere fyldige og komplekse vine.

Rødvin:

For det første bør du glemme alt om ”rumtemperatur”, når du skal finde en hensigtsmæssig serveringstemperatur for rødvinen – for det duer ikke helt, hvis du har 26 grader i stuen og sidder foran pejsen. Et godt pejlemærke er at servere de lette og mindre komplekse rødvine ved 13-15 grader og de mere fyldige og kraftige rødvinstyper ved omkring 16-18 grader.

 

Find dit vinkøleskab her»